Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Δελτίο Τύπου : Αλιευτικό Μουσείο Αιτωλικού


Το Σάββατο 28/09/2024 έγιναν τα εγκαίνια του Αλιευτικού μουσείου του Αιτωλικού.

Σε αυτή την εκδήλωση ο Σύλλογος μας έκανε ολιγόλεπτη παρέμβαση, δια του προέδρου του Θεοδώρου Μπότα, για να διατρανωθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η αγανάκτηση που διακατέχει, όχι μόνο το, κλάδο των επαγγελματιών αλιέων, αλλά και του συνόλου των δημοτών του Αιτωλικού, οι οποίοι βλέπουν να «φυτρώνουν» νέα Μουσεία σε κάθε γωνιά του, χωρίς να υπάρχει η υποδομή και η εν γένει στήριξη μιας τέτοιας επένδυσης.

Στη περίπτωση του μουσείου Αλιείας του Αιτωλικού, η αντίδρασή μας είναι και θα είναι σφοδρή, γιατί θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν τιμά και δεν αξιοποιεί την αλιεία και τους αλιείς που ανέδειξαν τον ενάλιο πλούτο και το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας ως μοναδικά δημιουργήματα παγκοσμίως, αλλά αμαυρώνει και υποβιβάζει όλους αυτούς τους γίγαντες ακάματους ψαράδες που δίδαξαν την τέχνη τους ακόμη και στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας.

Η προσπάθεια να μετατραπεί ο ψαράς και η φυσική πορεία του στο χρόνο, ως φολκλορικό στοιχείο, θα μείνει μόνο ως όνειρο κάποιων που ορέγονται τη λιμνοθάλασσα για ατομική εκμετάλλευση και τσιφλίκι τους.

Οι προσωπικές στιγμές σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι καλλιτεχνικές    μινιατούρες και κάτι που θυμίζει παραγάδι ή πυροφάνι, αποδεικνύει ότι η Μούσα απουσιάζει από αυτό το Μουσείο (!!!) με κίνδυνο να χαρακτηριστεί στούντιο ρετρό φωτογραφίας.

Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τη τιμή και τον κόπο όλων αυτών των ανθρώπων που έζησαν και πέρασαν τη ζωή τους μέσα στη γαίτα, πάνω στη πελάδα ή ξενύχτησαν ψαρεύοντας με το πυροφάνι, νύχτες ολόκληρες, για να μεγαλώσουν οικογένειες και να δώσουν ζωή και αξιοπρέπεια στη νέα γενιά που ακολουθεί.

Πληροφορηθήκαμε ότι η επένδυση έφτασε το ύψος των 360.000 ευρώ. Επειδή θεωρούμε αδιανόητη και άκρως υπερβολική αυτή την ενέργεια, από την επομένη ημέρα ήδη θα ζητήσουμε επίσημη ενημέρωση για το αν αληθεύει το ποσό και για το που και πως καταναλώθηκαν όλα αυτά τα χρήματα, σε ένα κτίριο που προϋπήρχε και για ένα στόλισμα αποτελούμενο, από αρκετά κοχύλια και ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Θέλουμε να συγχαρούμε τους συμπολίτες μας που βοήθησαν στην ανεύρεση αντικειμένων και φωτογραφιών, από τη καθημερινότητα των ψαράδων, καθώς και από τη ζωή των έμβιων οργανισμών εντός Λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού, παρότι δεν τους δόθηκε η απαραίτητη συνδρομή από ειδήμονα για την επάνδρωση και λειτουργία ενός Μουσείου και παρότι πολλές φορές έβαλαν δικά τους χρήματα, για να βοηθήσουν στην έναρξη λειτουργίας του λεγόμενου Αλιευτικού Μουσείου Αιτωλικού.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και σε καμιά περίπτωση να βυσσοδομεί στο όνομα της Λιμνοθάλασσας και των βιοπαλαιστών που ζουν από αυτή, ώστε να γίνεται κατασπατάληση κονδυλίων με ψεύτικα έργα, όπως αυτά των 22 εκατομμυρίων για δήθεν επεμβάσεις βελτίωσης κυκλοφορίας υδάτων και πολύ περισσότερο να αμαυρώνεται η μνήμη των ανθρώπων που στάθηκαν γονείς και δάσκαλοι στη ζωή και την επιβίωσή μας.

Αυτοί οι άνθρωποι ανέδειξαν το Αιτωλικό ως κέντρο Αλιείας και Εμπορίου όχι μόνο σε τοπικό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο και τους πρέπει τιμή και δόξα και όχι αδόκιμες και αλόγιστες φανφάρες.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου