Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Του Συλλόγου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ “ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ”», εδρεύοντος στο Αιτωλικό, νομίμως εκπροσωπουμένου
Π Ρ Ο Σ
ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ


Με το υπ’ αριθμ. 40/2016 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α’ 61/8.4.2016), πραγματοποιήθηκαν ρυθμίσεις διενέργειας αλιείας εντός της μη ενοικιαζόμενης ή μη παραχωρημένης περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Το πιο πάνω Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ετέθη σε ισχύ χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωση, διαβούλευση, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους ενδιαφερομένους φορείς, θίγει δραματικά την επαγγελματική και κοινωνική υπόσταση των 500 και πλέον οικογενειών των ελευθέρων αλιέων της πόλης μας προς όφελος των 35 μόνον συνεταιρισμένων αλιέων της λιμνοθάλασσας, αφού με τα μέτρα που θεσπίζονται παρέχεται αντισυνταγματικά και καιροσκοπικά η δυνατότητα σε οργανωμένους και αποτελούντες την μειοψηφία συνεταιρισμούς να λυμαίνονται την λιμνοθάλασσα εις βάρος των μεμονωμένων βιοπαλαιστών.


Με το Διάταγμα αυτό, ουσιαστικά καταργούνται οι ελεύθεροι και μεμονωμένοι επαγγελματίες αλιείς, που το βασικό βιοποριστικό μέσον αυτών και των οικογενειών τους είναι η αλιεία εντός της λιμνοθάλασσας. 

Καταργούνται και αποδεικνύονται πλέον ανίσχυρες οι όποιες άδειες έχουν εφοδιαστεί οι αλιείς για την συγκεκριμένη αλιεία, αφού, στο εξής, απαγορευμένα αλιευτικά εργαλεία γίνονται νόμιμα, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των νόμιμων μέσων των χρησιμοποιούμενων από την πλειονότητα των νόμιμων αλιέων, όπως το παραγάδι το σταφνοκάρι το πυροφάνι. 

Στην περίπτωση δηλαδή αυτή, όταν επιτρέπεται το δίχτυ, παρ’ όλους  τους δήθεν περιορισμούς, η λιμνοθάλασσα θα κατακλυστεί από δίχτυα μη αφήνοντας χώρο για την άσκηση αλιείας με άλλα αλιευτικά εργαλεία. 

Επίσης, για πρώτη φορά στη λιμνοθάλασσα και ως Πανελλήνια πρωτοτυπία, προβλέπεται με το προσβαλλόμενο διάταγμα η αλιεία αθερίνας με αθερινόδιχτο. 

Ουδαμού, σε μη μισθωμένο χώρο, στην Ελλάδα, όπως πχ στον κόλπο του Αμβρακικού,  επιτρέπεται η αλιεία αυτού του είδους. 

Επίσης, παρανόμως και ανεξήγητα μεταβάλλονται οι ημερομηνίες για το πυροφάνι και παντελώς αδικαιολόγητα περιορίζεται η άσκηση της επαγγελματικής αλιείας εντός της συγκεκριμένης περιοχής, για τα σκάφη με ιπποδύναμη μικρότερη των 15 KW, μόνο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καθηλώνοντας έτσι ουσιαστικά τους ελεύθερους αλιείς, τους μη διαθέτοντες μεγάλα σκάφη, σε αναγκαστική απραξία προς όφελος των συνεταιρισμών και των λυμαινόντων την λιμνοθάλασσα.


Εξ όλων αυτών, προέβημεν ήδη στην κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως του πιο πάνω Διατάγματος ενώπιον του ΣτΕ, το περιεχόμενο της οποίας ευρίσκεται στην διάθεση παντός αρμοδίου και ενδιαφερομένου) δηλώνουμε δε ότι θα αντισταθούμε σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια η οποία καθιστά ακόμη πιο δραματική την ήδη επιβαρυμένη οικονομική και ψυχολογική κατάσταση ημών και των οικογενειών μας


Αιτωλικό 21 Μαΐου 2016 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου