Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Μόλυνση της Λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού από τη Σήραγγα - Περιφέρεια Δ. Ελλάδας, ο αρμόδιος δεν είναι σε θέση να απαντήσει

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, παρατηρήθηκε εισροή μεγάλης ποσότητας γλυκών υδάτων από τη Σήραγγα που μεταφέρει νερό από τη λίμνη Λυσιμάχεια στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, παρότι αυτό απαγορεύεται από τις διεθνείς συνθήκες προστασίας του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας, αλλά και από την εθνική νομοθεσία.

Η αντίδραση του Συλλόγου μας ήταν άμεση. 
Καλέσαμε το λιμεναρχείο του Μεσολογγίου, το οποίο μετά από λίγα λεπτά ήταν στο σημείο και κατέγραψε το γεγονός.

Κατόπιν πληροφορηθήκαμε ότι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία  του έργου που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν σε εξέλιξη, όπως και για τη σωστή λειτουργία της παροχής αρδευτικού νερού στο κάμπο, είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών με προϊστάμενο τον  κ. Καραγιάννης  . 

Όλες οι προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε με τον συγκεκριμένο κύριο, απέβησαν άκαρπες για τους δικούς του λόγους.
Η απάντηση του κ. Λοτσάρη, ο οποίος μας συστήθηκε ως μηχανικός υπηρεσίας, ήταν ότι ο κ. Καραγιάννης είναι εκτός υπηρεσίας  και δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματά μας.

Την επόμενη μέρα και μετά τις ενέργειες που έκανε το λιμεναρχείο Μεσολογγίου, επικοινώνησε μαζί μας ο Φορέας Διαχείρισης  Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, για περαιτέρω εξηγήσεις.
Κατόπιν, στις 29 Μαρτίου του 2017, κλιμάκιο της Υπηρεσίας του Υγειονομικού, με εμάς παρόντες, διενήργησαν επιτόπιο έλεγχο στο σημείο του συμβάντος.
Διαπιστώθηκε ότι , το σύνολο των υδάτων που βρίσκονταν σε όλο το μήκος της Σήραγγας, είχε αποστραγγιστεί στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, αλλά παρόλα αυτά μια σταθερή ποσότητα νερού συνέχιζε να ρέει προς τη λιμνοθάλασσα.

Στις 29/03/2017 καταθέσαμε αίτηση προς τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε να μας πληροφορήσει ποιος έδωσε την εντολή ώστε να ανοιχθεί η πόρτα της Σήραγγας, με αποτέλεσμα την εκροή αυτών των μολυσμένων νερών στο ευαίσθητο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας, με άμεσες επιπτώσεις όχι μόνο στους επαγγελματίες ψαράδες, αλλά και στους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Σκοπός μας είναι η διοικητική και εφόσον υπάρξουν ενδείξεις, ακόμη και η ποινική δίωξη των υπεύθυνων  αυτής της αμέλειας.
Θα ζητηθεί η άμεση αποκατάσταση, τόσο σε ηθικό  όσο και σε οικονομικό επίπεδο, για όλους όσους υπέστησαν  ζημιά, από το συγκεκριμένο συμβάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου